Ga naar de Dendercars Verkoop Site

Heb je een reis gepland met de wagen buiten België?

 
Wat moet je allemaal verplicht meenemen in de wagen?
Elk land heeft zijn eigen verkeerswetgeving. Dit is niet alleen belangrijk voor jouw veiligheid maar ook voor de andere passagiers en weggebruikers In veel landen zijn een veiligheidsvestje en gevarendriehoek in de auto verplicht. Dit geldt vaak ook voor een verbanddoos en een brandblusser. Zo zijn er een tal van zaken die in bepaalde landen wel of niet verplicht zijn EN sommige zelfs verboden… Hieronder vind je een overzicht van verschillende benodigdheden in de wagen.
BrandblusserGevarendriehoekVerbanddoosVeiligheidsvestjeDimlicht overdag / DagrijverlichtingSignalisatiepaneel fietsendrager
BelgiëVVVVAA
DuitslandAVVVAA
FrankrijkAVAV(3)A
ItaliëAVA(2)(4)V
NederlandAAAAAA
OostenrijkAVVVAA
SpanjeAVA(1)AV
ZwitserlandAVAAVA
V = Verplicht A = aanbevolen

(1) In Spanje is 1 veiligheidsvestje per persoon verplicht in de wagen. De Spaanse politie geeft geen boete bij het ontbreken van een veiligheidsvestje in de wagen maar wel wanneer je zonder veiligheidsvest op de rijbaan stapt. Voor de andere landen, is het steeds aangeraden om een veiligheidsvestje per persoon mee te nemen in de wagen. Dit vooral voor de veiligheid. (2) In Italië is 1 veiligheidsvestje per persoon verplicht in de wagen. (3) Moet worden gebruikt op de dagen dat het regent, wanneer het sneeuwt of mistig is. (4) Op de snelweg en buiten de stad.

Hierbij enkele regeltjes in andere Europese landen: Wist je dat de alcoholtester in Frankrijk nog steeds verplicht is? Ja hoor, je moet er steeds 2 bij hebben. Maar… indien je ze toch niet meehebt, mag de politie bij een controle geen boete uitschrijven. Voorheen was dat wel het geval maar deze sanctie is in 2013 ingetrokken. Wist je dat de alcoholtester in Frankrijk nog steeds verplicht is? Ja hoor, je moet er steeds 2 bij hebben. Maar… indien je ze toch niet meehebt, mag de politie bij een controle geen boete uitschrijven. Voorheen was dat wel het geval maar deze sanctie is in 2013 ingetrokken. Wist je dat in Spanje en Turkije 2 gevarendriehoeken verplicht zijn en dat in Bulgarije, Hongarije, Kroatië en Slowakije het verboden is om brandstof door middel van een jerrycan in of uit te voeren. Wist je dat in Slowakije elke vorm van bellen in de wagen verboden is, dus ook handsfree…

Het Zwitsers vignet :

In Zwitserland zijn de nationale wegen (snelwegen en semi-snelwegen) betalend (vignet). Dit betreft motorvoertuigen, maar ook aanhangwagens en motorhomes waarvan het totale gewicht niet meer dan 3,5 ton bedraagt. Je hebt een jaarlijkse snelwegsticker nodig die geldig is van 1 december tem 31 januari. Er is geen dagelijks, wekelijks of maandelijks vignet.

Het vignet groene zones :

De milieuzones zij ontwikkeld in zekere Duitse steden. Toegang tot deze gebieden is alleen toegestaan voor voertuigen met een milieu vignet. Dit vignet is geldig in alle Duitse steden met milieuzones. Er zijn 3 vignetten: een groen vignet, een geel en een rood. Zowel Duitsers als toeristen moeten deze maatregel volgen. Te vervuilende voertuigen kunnen geen van deze vignetten verkrijgen en hebben daarom geen toegang tot deze gebieden. Automobilisten die zonder deze sticker reizen, kunnen een boete krijgen!

De Crit’Air-sticker :

Deze sticker laat toe minst vervuilende voertuigen te identificeren door middel van een beveiligde kleursticker die op het voertuig wordt aangebracht. Het stelt minder vervuilende voertuigen in staat om te circuleren in bebouwde gebieden waar verkeersbeperkingen zijn ingevoerd om vervuiling te bestrijden.